Optimale voorbereiding op de Triathlon

Zorg dat je fiets goed functioneert. Laat de afstelling van de versnellingen en de remmen controleren. Vaak zijn het kleine aanpassingen die het fietsplezier vergroten. Zorg voor de juiste bandenspanning (minimaal 8 bar). Hierdoor neemt je rolweerstand met procenten af. Het kan gebeuren dat je lek rijdt tijdens het fietsen. Een deugdelijk setje op de fiets met binnenband en bandafnemers en uiteraard een goede pomp zijn daarom onontbeerlijk.

Ook is het belangrijk om de juiste fietspositie te hebben. Wij kunnen een eenvoudige fietsmeting doen (€ 15,-) waar u al veel plezier van heeft. We kunnen ook een uitgebreidere meting doen. Hierbij wordt ook naar de spierlengtes gekeken. Deze meting kan ook nog uitgebreid worden met een inspanningstest. Dit alles wordt afgenomen door Johan Boonstra. Johan is Meervoudig Nederlands Kampioen Triatlon. Ook is hij Nederlands Kampioen Marathonschaatsen. Veel triatleten gebruiken een ligstuur. Door deze houding heb je veel minder luchtweerstand waardoor je met dezelfde krachtsinspanning 4 km/h sneller bent. Nog een voordeel van een ligstuur is dat je een meer ontspannen houding hebt.

Kleding is ook een item wat belangrijk is om goed te presteren. De juiste kleding voorkomt overmatig transpireren en houdt uw huid droog. Hierdoor gaat er een minimum aan vocht verloren. De juiste kleding bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. Deze moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Let er ook op dat je tijdens het schaatsen meer kleding aan moet hebben dan bij het lopen of fietsen. Probeer ook te starten met droge onderkleding en een droge (winddichte) muts.

Om optimaal te schaatsen is het ook nodig dat de schaatsen de juiste ronding hebben en op de juiste wijze geslepen zijn. Zorg ook dat de veters goed zijn. Het zou heel vervelend zijn als deze net op het moment van starten breken.

Om uw zelf optimaal voor te bereiden is trainen met een harstlagmeter een noodzaak. Hiermee voorkomt u overtraining en zo hebt u ook een kleinere kans op blessures. Ook leert u uw lichaam veel beter kennen waar u tijdens de wedstrijd veel voordeel mee kunt doen. Dit kan u echt heel veel tijd opleveren.

Graag zijn we u van dienst in onze winkel.

Stouwdam Assen

Jan Fabriciusstraat 3, 9402BC, Assen. Telefoon 0592-340570 www.stouwdamassen.nl